«Історія України» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти

§ 9. Культура Русі-України

§ 9. Культура Русі-України

2.   Усна народна та музична творчість.

Документи розповідають

Історичний переказ «Змієві вали»

Вали ці зроблені змієм, який пожирав людей. Якось цей змій побачив двох святих — Кузьму і Дем’яна, погнався за ними, щоб їх з’їсти. Кузьма і Дем’ян (вони були ковалями) встигли сховатися в кузню, де й зачинилися. Змій пролизав залізні двері кузні й просунув туди язика. Тоді Дем’ян схопив кліщами змія за язика. Змій почав просити, щоб його відпустили.

— Досить, — казав він, — будемо миритись: хай буде вашою половина світу, а половина моєю. Я не буду чіпати вашої сторони, а ви — моєї. Переділимося!

— А як же ділитися? — кажуть Кузьма і Дем’ян. — Ми можемо не впізнати межі: ти будеш показувати, що те твоя половина, а ми — що наша. Краще переорати землю навпіл, щоб ти не перелазив на наш бік брати людей; бери тільки своїх!

Кузьма і Дем’ян сказали тут же, що самим їм не під силу орати плугом. Тоді змій сказав, що він переоре світ сам. На тому й порозумілися.

Кузьма і Дем’ян запрягли змія в плуг, а самі пішли за ним і переорали так світ від моря до моря. Та виявилося, що борозна була невелика, малопомітна. Тоді змій повернув удруге в склад орати по тому місцю, так що вал вийшов удвічі вищим за попередній. Дотягнувши до синього моря, змій дуже стомився, його мучила така сильна спрага, що він обпився води й тріснув.

?   Робота в парах. 1. Обговоріть і визначте, історія виникнення якої споруди описана в переказі. 2. Чому, на вашу думку, укріплення, споруджені для захисту Русі-України від нападів печенігів, назвали «Змієвими валами»?

3.   Розвиток архітектури й образотворчого мистецтва.

Цікаві факти

Кольори, які використовуються в іконопису, мають певне значення. Найвище місце посідає золотий або жовтий, який символізує Царство небесне. Чим ближче до золотого розташований на іконі інший колір, тим він є вагомішим. Білий колір означає Преображення Господнє — той стан, коли земна людська природа перетворюється на вищу, духовну. Синій символізує небеса, а блакитний і зелений — усе земне. Пурпурний колір використовують для зображення царської влади. Червоний має два значення: божественної енергії, життєдайної сили та перемоги, а також зображення святих мучеників, які пролили свою кров за віру Христову. Єдиним кольором, що має негативне значення, вважається чорний. Він символізує скорботу або пекло. На іконах його використовують дуже рідко.

 

 

§ 9. Культура Русі-України
Перед відвідуванням сайту
оберіть один з варіантів: