«Історія України» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти

§ 4. Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава

§ 4. Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава

1.   Княгиня Ольга та її внутрішня політика.

Цікаві факти

Нестор Літописець розповідає, що вбивство князя Ігоря деревляни сприйняли як власну перемогу й вирішили захопити владу над Києвом. До Києва приїхали 20 деревлянських послів, які запропонували Ользі вийти заміж за їхнього князя Мала. Княгиня розправилася з ними суто жіночою хитрістю. Вона вдала, нібито приймає послів із надзвичайними почестями, та оголосила, що на знак особливої поваги кияни понесуть їх у човні на руках. Проте потім послів кинули до великої ями, викопаної на подвір’ї палацу, і закопали живцем.

Розправившись зі сватами, Ольга попросила деревлян направити для переговорів із нею найбільш знатних людей князівського роду, бояр і купців. Коли ті прибули до Києва, княгиня запропонувала їм відпочити після довгої дороги та попаритися в лазні, яку потім зачинили й запалили разом із послами.

Третя помста своєю жорстокістю перевершила попередні. Ольга сповістила, що бажає здійснити поминки за своїм чоловіком, і наказала деревлянам варити мед і готуватися до них. Після цього княгиня пообіцяла вийти заміж за деревлянського князя Мала. Поблизу Іскоростеня — деревлянської столиці — за її наказом зробили величезний насип. Під час ритуального обіду на ньому Ольга дочекалася, поки деревляни сп’яніли, і звеліла всіх перебити. Загинуло 5 тис. деревлян.

Наступного року Ольга зібрала військо й разом із малолітнім сином Святославом рушила на підкорення Деревлянської землі. Битву було виграно, але деревляни зачинилися у своїй столиці. Облога тривала рік, і виснажені деревляни запропонували Ользі мед і хутро. Проте вона відмовилася від такої великої данини, повідомивши, що їй вистачить по три горобці й три голуби від кожного двору. Деревляни принесли княгині те, чого вона вимагала. До лап кожного птаха Ольга наказала прив’язати запалені трути, а коли настали сутінки, птахів відпустили на волю. Вони полетіли під рідні стріхи будинків Іскоростеня, і місто спалахнуло з усіх боків. Деревляни побігли з міста просто до рук війська Ольги.

Старійшин княгиня наказала стратити або віддати в рабство, а на решту наклала данину.

 

§ 4. Русь-Україна за князювання Ольги та Святослава
Перед відвідуванням сайту
оберіть один з варіантів: